TAKMIČENJE MLADIH INOVATORA, ISTRAŽIVAČA, ZNALACA, MLADIH NAUČNIKA

Evropska noć istraživača je događaj koji je pokrenula Evropska komisija 2005. godine. Cilj Noći istraživača je da zbliži građanstvo i istraživače jednom godišnje, zadnjeg petka u septembru, pružajući nam alternativu za uobičajeni izlazak petkom, promovišući nauku u večernjim časovima raznim aktivnostima.

 

 

 Evropska noć istraživača održana je istovremeno u preko 300 gradova svijeta uključujući i bosansko – hercegovačke gradove Sarajevo, Mostar, Banja Luku, Goražde, Bjeljinu i Travnik.

 

 

Muletimedijalnu salu goraždanskog Biznis centra i plato ispred njega „ preplavili“ su zvonki smijeh i razdraganost djevojčica i dječaka, mladića i djevojaka iz nekoliko osnovnih i srednjih škola koji su se susreli u manifestaciji koja pod simboličnim nazivom „ Noć istraživača“ što slavi i promoviše znanje, istraživanje, inovatorstvo….Svakako i povezivanje među mladima i sve vrijednosti koje zastupa Evropska unija. Svojim dostignućima i inovativnim prezentacijama malih ali vrijednih izuma i znanja u tehničkim, biološkim i istorijskim oblastima predstavili su se đaci Osnovnih škola „ Fahrudin Fahro Baščelija“i „ Huseinef. Đozo“ iz Goražda, „ Sveti Sava „ iz Foče, đaci MSŠ „ Enver Pozderović“ Goražde. Sa njima su bili i njihovi nastavnici, profesori.

 

Zanimljivo je bilo i tokom kviza opšteg znanja za đake osnovnih škola. Isto kao što je bila atraktivna i za njene učesnike sigurno nezaboravna arheološka radionica koju je vodio arheolog Adi Džemidžić, rukovodilac Zavičajnog muzeja ( djeluje u okviru Centra za kulturu Goražde).

Organizatori ove manifestacije koja zaslužuje svaku pažnju, obzirom na njene ciljeve i karakter, u Goraždu su bili Institut za hidrotehniku Sarajevo, Ured OXFAM-a u BiH, TIDEA dd Banja Luka i Privredna komora BPK Goražde, uz podršku Grada Goražda.

 

 

Vi ste ovdje: Home Informacije Novosti i događaji TAKMIČENJE MLADIH INOVATORA, ISTRAŽIVAČA, ZNALACA, MLADIH NAUČNIKA